Mest ekonomiska preventivmedlet

 

Idag finns det en uppsjö av olika preventivmedel. Till exempel: Kopparspiral, Hormonspiral, P-stav, P-spruta, P-ring, P-plåster, Pessar, Kondom, Femidom, P-piller, Minipiller / Mellanpiller. Alla har sina fördelar och nackdelar. Men vilka är de mest ekonomiska? Kostnaden kan variera minipillerberoende på var du bor i Sverige. Men i de flesta landsting är flertalet p-piller gratis upp till 25 år. Men detta kan variera. Spiralinsättning i samband med abort är också gratis utom hormonspiralen som är ganska dyr. På många ungdomsmottagningar kan man få gratis kondomer också. P-piller kostar cirka 300-400 kronor per år. Billigaste blir det att köpa en årsförbrukning. Kondomer är väldigt bra då det även skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Om man inte har någon fast relation, och bara behöver det vid stundens hetta ibland, är de utomordentliga och till rimligt pris. Men kondomer blir rätt dyrt om man är i ett fast förhållande. 10 stycken kondomer ligger på 55 kronor upp till 90 kronor. Vid ett aktivt samliv i en relation så blir det en hög årskostnad.

kostnaden för p spruta är ungefär 100 kronor per injektion. Och det är en injektion var 12.e vecka. Vilket ger cirka 500 kronor i årskostnad, något dyrare än p-piller. Men också rimligt pris. Priset på p-stav är också olika från kommun till kommun, men någonstans mellan 1 000-1 500 kronor per år.

Positivt är att Sveriges kommuner och landsting (SKL) gav ut riktlinjer 2013 för att minska skillnaderna i Sverige. SKL-rekommendationen, som allt flera landsting ansluter sig till, ingår en 25-årsgräns, en maximal kostnad på 100 kronor per år samt att p-medlen ska ingå i läkemedelsförmånen. Fler och fler kommuner och landsting ansluter sig till denna rekommendation RFSU är positiv till ändringen och har kallat SKL-rekommendationen ”ett stort steg framåt”. Men de är samtidigt kritiska till att utbudet av tillgängliga preventivmedel begränsas till de som ingår i läkemedelsförmånen. Läs mer om detta i denna artikel: http://www.sydsvenskan.se/2013-11-20/hojd-aldersgrans-for-gratis-preventivmedel.

Som alltid då det gäller preventivmedel ska man kontakta sin läkare eller gynekolog och rådgöra vad som kan vara bäst just för dig. Och välja ett som är bra både för dig och din plånbok.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *