Att tänka på när du ska teckna ett lån

Ett lån kan man behöva ta för många olika ändamål, det kan röra sig om allt ifrån att finansiera ett bilköp, renovera ett hustak, införskaffa något du alltid velat ha eller för att bekosta din drömresa.

Behöver du ta ett lån finns det olika lånemöjligheter. Lånemarknaden är idag full av aktörer som erbjuder olika former av lån som exempelvis mikrolån/smslån, privatlån, bolån, billån och så vidare. Det viktiga är att man tecknar rätt lån för det man behöver, annars så kan man åka på en högre räntekostnad än nödvändigt. A och O är att man aldrig ska ta ett lån utan att veta att man har möjlighet att betala tillbaka pengarna eller räntekostnaden om det är ett bolån det gäller.

Att låna utan säkerhet

De olika lånetyperna har också olika förutsättningar och villkor. Mikrolån, eller så kallade smslån, är oftast på mindre belopp, från 500 kronor uppemot 20 – 30 000 kronor, men till en hög ränta. Behöver du låna en större summa, än ett mikrolån, så finns det möjlighet att teckna ett privatlån för summor uppemot 400 000 kronor. Varken privatlån eller mikrolån kräver någon säkerhet, detta vill säga pant, men de flesta aktörerna ställer krav på att du klarar en kreditupplysning och att du är folkbokförd i Sverige. När det gäller mikrolån så finns det aktörer som till och med tillåter att du har betalningsanmärkningar.

Lån med säkerhet – med lägre ränta

Lån med säkerhet innebär att du använder värdet av det du ska köpa som en säkerhet, som exempelvis vid ett bilköp eller om du ska teckna ett bolån. Fördelen med att teckna ett billån, med bilen som säkerhet, istället för ett privatlån på motsvarande summa är att räntan på billånet är avsevärt mycket lägre. Att räntan är lägre när du har en säkerhet är extra tydligt vid husköp då bolånen oftast är väldigt stora medan räntan samtidigt är mycket lägre än vid andra lån.

Så tecknar du ett lån

Att teckna ett lån är i dag odramatiskt och enkelt. De flesta långivarna erbjuder möjligheten att ansöka om ett lån på webben och mikrolån kan du till och med ansöka om via din mobil. När det gäller bolån så är det alltid bra att ha en personlig kontakt med banken för då har man större möjlighet att påverka hur hög räntan blir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *